10 причин, які підтверджують користь кави




Експерти то стверджують, що кава корисна для здоров'я, то спростовують сказане. Крім кофеїну, який може викликати звикання і негативно позначатися на здоров'ї серця, тут також враховується ефект від додавання цукру, висококалорійних вершків та інших інгредієнтів. Тим не менше існує чимало досліджень, які стверджують, що кава не тільки не шкідлива, а навіть досить корисний для здоров'я напій. Щоб краще зрозуміти, в чому саме користь кави, пропонуємо вам ознайомитися з новими фактами.



1. Біль у спині
Згідно з дослідженням, опублікованим BioMed Central, вживання кави здатне полегшити біль у попереку.
2. Антиоксиданти
Важливо і корисно вживання достатнью кількість антиоксидантів. Для досягнення цієї мети можна їсти багато фруктів і овочів, а можна випити улюблену каву. Згідно з дослідженням Університету Скрентон в Пенсільванії, кава не просто сповнена антиоксидантів, а і є "джерелом антиоксидантів номер один в американській дієті".
3. Меланома
Меланома — різновид раку шкіри, яка в гіршому випадку може привести до летального результату. Згідно з дослідженням, опублікованим Оксфордським університетом на початку 2015 року, вживання кави може призвести до "невеликого зниження" ризику меланоми. Важливо, учасники цього дослідження випивали менше чотирьох чашок кави в день.
4. Стрес
Ті, хто випиває одну чашку кави за однією, можливо, помічали появу відчуття нервозності та занепокоєння, викликаного надлишком кофеїну. Виявляється, для того, щоб за допомогою кави, навпаки, боротися зі стресом, треба просто використовувати свій ніс. Washington Post посилається на дослідження, які показали, що один тільки аромат кавових зерен може знизити рівень стресу.
5. Серце
Загальноприйнята думка полягає в тому, що кава ніяк не може бути корисною для серця через вміст кофеїну. Однак, згідно з дослідженням, опублікованим British Medical Journal, помірне споживання кави призводить до "зниження показників субклінічного коронарного атеросклерозу". Знову ж таки, ключове слово тут — "помірне".
6. Тренування
Колишній професійний рестлер, а нині зірка Голлівуду Дуейн "Скеля" Джонсон заявляє, що полюбляє випити кави перед своїми епічними тренуваннями. NY Times підтверджує, що Дуейн знає, що робить. Дослідники виявили, що кофеїн, що міститься в чашці чорної кави, має здатність "відкладати почуття втоми і покращувати настрій".
7. Печінка
У статті, опублікованій в медичному журналі Gastroenterology, вживання кави та чаю було пов'язане зі зменшенням ризику хронічних захворювань печінки.
8. Хвороба Паркінсона
Будь-хто, хто коли-небудь стикався з хворобою Паркінсона серед своїх близьких, знає, наскільки це серйозно і жахливо. Результати дослідження, опублікованого Американською медичною асоціацією, принесли хороші новини для тих, хто стурбований цією хворобою. Дослідження пов'язує більше вживання кави зі значно нижчим числом випадків захворювання. Дослідники вважають, що саме кофеїн, що міститься в каві, є вирішальним фактором у зниженні ризику розвитку хвороби Паркінсона.
9. Суїцид
Згідно з дослідженням Harvard School of Public Health, вживання кави пов'язане зі зниженим ризиком суїциду. Ось додаткова інформація з цього дослідження: "Кофеїн не тільки стимулює центральну нервову систему, але може діяти як легкий антидепресант шляхом збільшення викиду певних нейромедіаторів в мозку, включаючи серотонін, дофамін і норадреналін. Це може пояснити знижений ризик депресії серед любителів кави, виявлений в останніх епідеміологічних дослідженнях".
10. Щастя
За заявою Національного інституту здоров'я США, вживання кави може зробити вас більш щасливим. І справа тут не тільки в кофеїні. Згідно з дослідженням, вживання деяких підсолоджених напоїв збільшує ризик депресії. Однак, випиваючи каву, ви, навпаки, можете його знизити.