Суп — смачна та корисна страва, яка здавна полюбилася в багатьох країнах. Навіть настільки, що багато людей вважають, що обідати ним обов‘язково, бо інакше не уникнути хвороб шлунку і взагалі — “як можна жити без супу?!”🙂
Разом з UA: Радіо Культура та Daria Ozerna пояснюємо чи справді суп конче необхідний в щоденному раціоні.
Суп полюбився людям давно — він був популярний у різні часи та в різних культурах, в Європі та Азії. Зокрема тому, що це варіант страви з невеликої кількості продуктів. В Україні культура споживання супу та борщу вкоренилася міцно. Холодні зими та нестача овочів найбільш ймовірно вплинули на те, що вони стали популярними стравами “на перше“.
Втім їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров‘я. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви – показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого (https://goo.gl/Pv3Cao).
Жодного наукового підтвердження, що їсти суп потрібно щодня немає. Збалансоване різноманітне харчування і достатньо рідини упродовж дня позбавляють нас потреби їсти суп чи борщ.
Але люди, які наполягають на необхідності їсти “перше” чи “гаряче“, все ж таки мають рацію. Ось кілька причин, чому суп все ж таки варто час від часу куштувати:
✅Забезпечення потреби в споживанні овочів.
В одній тарілці супу чи борщу можна зібрати 3-6 видів зелених овочів, бобових, грибів та зелені. За рекомендацією Британської служби здоров‘я варто їсти 5 порцій овочів і фруктів (одна близько 80 грамів) (https://bit.ly/2KqBt2x). Саме тарілка супу вміщує мінімум дві необхідні порції.
✅Ідеальний варіант збереження поживних речовин.
В супі корисні вітаміни чи мінерали лишаються у страві. Жири, що є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів. Це — про-вітамін А, необхідний для здоров‘я зору, шкіри та імунітету. Борщ корисний ще тим, що має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються якнайкраще.
✅Cуп чи борщ — це рідина. А добре зволожена їжа краще перетравлюється.
Щоб отримувати максимальну користь потрібно й правильно готувати ці страви. В ідеалі, суп має бути не дуже жирний, і готувати його слід без смаження овочів. Замість борошнистої заправки крем-супів краще використовуйте сочевицю, що додасть корисного білка до страви та клітковини.
Щодо варіння м‘ясних бульйонів варто також дотримуватись певних правил. Найкраще зливати перші кілька бульйонів після варіння м‘яса.
Суп — це не ліки і не нудний атрибут здорового способу життя, який ми мусимо споживати щодня. Це проста і зручна їжа, яка може мати велику користь для здоров’я.
Отже, батькам не варто силувати дітей їсти суп щодня, якщо вони не хочуть. А дітям — звернути увагу на переваги супів та не засмучувати батьків
Уляна Супрун
Ekzyf Ceghey😌