Про вплив фізичних навантажень на серцево-судинну систему


Ми всі чули, що фізичні вправи корисні для серця, але це звучить досить розмито, при тому що час від часу можна почути від "простого наріду", що от там якийсь черговий лікар з ютубу сказав, що насправді від тренувань, організм зношується швидше, і обирай або хочеш бути красивим або жити довго, і ще купа страшилок, як у когось був знайомий спортік: не пив, не палив, фізкультурою займався і помер рано. Та плюс в новинах іноді дізнаємось, що якийсь бодібілдер або інший професійний атлет помер не доживши і до 50 років. Щодо чуток: по-перше це чутки; по-друге, на довголіття впливає, ще купа інших факторів, зокрема психологічних плюс генетична спадковість; по-третє, щодо атлетів, особливо бодібілдерів, ми забуваємо про такий фактор, як багаторічне зловживання різними стимуляторами, зокрема стероїдами і серйозні результати можуть мати зависоку ціну пізніше. Нижче я просто наведу науково доведені факти, зокрема від Всесвітньої організації охорони здоров'я(ВООЗ).

  • ВООЗ для загального здоров'я серцево-судинної системи рекомендує людям віком 18-64 роки 150 хвилин на тиждень аеробної фізичної активності помірної інтенсивності(наприклад, біг підтюпцем).
  • Регулярні тренування сприяють здоров'ю кров'яних судин, роблячи їх гнучкими і допомагають їм функціонувати, а також допомагають в запобіганні та розбиванні тромбів.
  • Тренування захищають від хронічних захворювань зберігаючи ендотеліальні клітини здоровими, а ці клітини утворюють поверхню всієї циркуляторної системи і грають ключову роль у здоров'ї судин та серця.
  • Фізичні навантаження можуть бути ефективними ліками від високого тиску. Це було пілтверджено мета-аналізом 391 дослідження з загальною кількістю учасників в 39 742 людини, опублікованому в Британському Журналі Спортивної Медицини(British Journal of Sports Medicine). Зокрема дослідження виявили, що серед людей з гіпертензією, не було виявлено різниці в ефективності пониження систолічного кров'яного тиску між ангіотензін-конвертуючими-ензим інгібіторами(ACE-I), ангіотензин-ІІ-рецептор блокаторами(ARB), бета-блокаторами та діуретиками в порівнянні з регулярними тренуваннями на витривалість або силовими тренуваннями.
  • Зменшується ризик серцевих хвороб через покращене вироблення натрійуретичного пептиду(ANP) - судинного гормону який понижує високий кров'яний тиск.
  • Серце стає більшим і сильнішим. Тренування на витривалість, такі як біг підтюпцем або гребля, збільшують камери серця ексентричним ремоделюванням, що збільшує кількість крові, яку серце може прокачувати за один удар. Силові тренування, в свою чергу, збільшують концентричне ремоделювання, що збільшує загальний розмір серця, роблячи його стінки щільнішими і міцнішими.
    Як каже професор медицини Університету Штата Вашингтон Бред Дієтер:”Серце – це м’яз і так само як і інші м’язи, силові тренування змушують серцевий м’яз ставати сильніше”. 

Підтримати проект:

Картка приват: 5168742215265699

Патреон: https://www.patreon.com/sportmagukraine

 


Коментарі